Bio

Farah Day is een veelzijdige muziekpersoonlijkheid. Zowel met haar stem als met haar fluit beweegt zij zich expressief en vrij in de hedendaagse moderne muziek van Nu-jazz/soul, trip-hop, dance/lounge en chill-out
Dit levert interessante voorstellingen op die blijven pakken en boeien. Met loops, elektronische effecten en akoestische instrumenten mixt zij haar eigen muziek. Haar teksten raken soms directe onderwerpen aan als angst, liefde en de dood maar ook  poëtische sferen over maanlicht en dromen.
Farah Day is het pseudoniem van Marijke Faber. Al op jonge leeftijd bruiste het muzikale bloed, waarbij gitaar, dwarsfluit en zang haar begeleidden op de tocht. Aan het Utrecht/Hilversum Conservatorium koos zij voor de hoofdvakken (klassiek) dwarsfluit en ontwikkelde zich daarnaast in jazz-improvisaties fluit en zang lichte muziek.  Na het Conservatorium kwam zang steeds meer op de voorgrond en het schrijven van eigen muziek en teksten. De ontdekkingstocht strekte zich dieper uit in de  jazz, wereldmuziek, vrije improvisatie en elektronische stromingen, zoals dance, Neo-soul, lounge en trip-hop.
Door deze achtergronden te combineren kwam uiteindelijk een eigen geluid. Een geluid waarin Farah Day altijd te herkennen is.

Een muzikale impressie:
1999/2000: richtte ze Ensemble Emanon op; 20 eeuwse componisten zoals Edgar Varese werden gemixt met eigen geschreven of gearrangeerde compositie´s. De bezetting bestond uit: Farah Day fluit/zang, de jazzpianist Dirk Balthaus, klassiek gitarist Cees Sax (Utrechts gitaarduo) en de slagwerker/percussionist Kim Weemhoff.

2002/2003 Jazzband Starbase 4;  optredens onder leiding van Ghasem Batamuntu en met gastsolisten als Charley Green, Wolter Wierbos, Franky Douglas

2004/2007 Farah Day & Friends sfeervolle jazzlounge; Met optredens in o.a het Bimhuis, Bellevue Theater, Cafe Dizzy’s, Plein Theater, Uitmarkt. De bezetting hiervan is o.a ; contra/elektrische bas Johnny Tevreden, op gitaar Bas Mulder en drums/percussie/electrosounds Kim Weemhoff, trompet Peter Huben. Na een jaar live spelen met de band heeft zij een CD opname gemaakt van haar eigen nummers. Een CD vol met mooie warme songs en diepgaande teksten, modern gearrangeerd met jazzy-lounge/trance klanken aangevuld met akoestische instrumentalisten.      Farah Day werkt hierbij nauw samen met de producent Jina Sumedi om haar songs en compositie op CD te zetten.

2007 optredens in Istanbul; optredens in de Trendy nachtclub 360 samen met Jina sumedi en DJ Tekin. In diverse jazzmagazines en op radio in Istanbul te beluisteren.

2008 richtte zij Strawberryjam op; Een multimedia project, bestaande uit DJ met live muzikanten en Visual van videokunstenaars, afgewisseld door theatrale acts. Met deze bezetting, soms volledig, soms in kleinere bezetting treden zij op bij feesten en clubs o.a Sugar Factory, Lola’s, Chocolate Club.

2008 kwam Jazz4U; tot stand uit het regelmatig samen spelen op jazzsessies. In deze bezetting worden jazznummers van o.a Cole Porter en Gershwin bewerkt in een jazz lounge arrangement.

2009 Chilly Palmer grooveband; werd zij gevraagd door gitarist Bas van Stenis om in zijn band te komen zingen. Dit leidde tot een samenwerking, waarbij zowel composities van Bas als van Farah Day werden gespeeld in de band met de naam Chilly Palmer grooveband.

2009 wordt er  aan een tijdelijk project gewerkt, electro/jazz/pop. Samen met Arjen Dijkstra en Randolph le Clerck. LAB22 werkte met Abletone live en speelden over hun eigen gecreëerde tracks heen komt. Dit project heeft een kleine 3 jaar bestaan waarna de leden weer een andere weg kozen. Muziekfragmenten van dit project zijn nog te horen op you tube onder vermelding lab22amsterdam.

2011 Voorstelling ‘Pulse’ een multimedia voorstelling met percussionist/video/laptop Gilbert Breuer en danseres Martine Kennis

2012 last Farah Day een  jaar pauze in en schrijft veel nieuwe muziek wat uiteindelijk leidt tot een samenwerking met Lode de Roos (WestCoast Productions) samen werken zij aan een album waarvan enkele nummers al op you tube zijn te beluisteren.

2013 Farah Day- (electro soul jazz )  samen met arrangeur/producer/pianist Lode de Roos wordt er gewerkt aan de productie van de nieuwe album  ‘Transformation’ die voor relase  eind 2014 gepland staat.

2014/2015  Farah Day  ‘Transformation’   de nieuwe music  wordt samen met videobeelden uitgevoerd in verschillende theaters en podia, vermeldingen komen in de agenda en op Facebook/Twitter.

Naast uitvoerend artieste is zij ook actief als muziekdocente/zangcoach in de Muziekcirkel-Westerpark die zij in april 2004 oprichtte. Zie voor meer informatie www.muziekcirkel-westerpark.nl. Ook is Farah Day werkzaam als zangdocente/jazzfluitist binnen de Amsterdamse Muziekschool www.muzieklesinamsterdam.nl en geeft zij zang workshops Body&Song (zie Vocalcoach).